7 Ağustos 2009 Cuma

DETAYLI FİLİM VE RESİMLİ, SIR MAKİNASI

Hareketli parçalar bir milin üzerine dizilmiş. Motor mili çevirmeye başladıgında karşılıklı dönem parçaların içinden ballı ve sırlı çıta geçip aşagıdan tekrar yukarı geliyor. İşlem bitiyor. Bu makinanın detaylarını Ali Şekerli abi istedi, inşallah daha iyisini yapacagına inanıyorum. Zaten alet bencede çok basit bir şey. Yapılmaması içinde sebep yok.

Sırlara çarpan parçaların mesafesi ayarlanabiliyor. Mesafe ise genelde bizim üst çıta diye tabir ettipğimiz eşek çıtanın genişligi esas alınıyor. Yoksa daha ileri ayar yaparsanız Bal çıtasının üst çıtasınıda tırmalıyor. Standart malzeme bu işte şart.

Bıçakların çalışırkenki, resimi.

Bu sistemi iki motor çalıştırıyor bence tek motorda yeterli neden çift motor koydular anlamadım. İkinci motora gerek yok kasnaklarla bu iş çözülürdü.

Bu motorla ilgili bölümleri anlamıyorum ama önemli bir detay olduklarından onuda resimledim. Bu yazıların ne anlattıgını ehli mutlaka bilir.

Makinanın bıçaklarını ileri geriye buradan degiştiriyorsunuz. Aynı sistem bu duruşun tersindede var.

Sanırım anlamak isteyenlere bu resim ve filimler yardımcı olur. Makinanın üstünde iki adet fırçalı parça vardı, birisini resim çekmek için çıkardım.

Makina çalışırkken çektiğim bir resim. Benim anladığım mil döndüğünde sabit olmayan bıçaklar milden fırlayıp gidecek gibi karşıya uzanyor, belli bir devirde dönerken çıta karşılıklı bıçakların içine girip çıkıyor.Fazlalıklar traşlanıyor.

Çıta boş oldugunda petek gözlerini bozuyor.

2 yorum:

  1. Sayın bakanım çok teşekkür ederim konuyu anladım hakikatten çok basitmiş.

    YanıtlaSil
  2. Evet abi bu kadar basit aletler yıllarca ülkemize girmemiş yada yapacak birileri çıkmamış, bilmem ne desemki.????

    YanıtlaSil